Sunday 10 March 2024

Mikro: "Σουπερήρωες είναι όσοι επιβιώνουν και δύο φορές οι γυναίκες"



Η ιστορία των Mikro διαβαίνει πολλά στάδια από το 1997 (το επίσημο έτος σύστασης τους) έως και σήμερα. Ξεχωρίζουν για τα μοναδικά hi-nrg live εντός και εκτός Ελλάδας προσφέροντας κομμάτια που θα μένουν για πάντα χαραγμένα στα σώψυχα πολλών fans.

Επιπλέον, η μπάντα έχει περάσει για τα καλά στη συνείδηση του κοινού και έχει αφήσει το στίγμα της στα εγχώρια indie και ηλεκτρονικά δρώμενα.
Τα πρόσφατα live τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν τρανή απόδειξη ότι ο κόσμος έχει πάντοτε ανάγκη από ενέργεια τρέφοντας αναζωογόνηση μέσω της ιδιαίτερης κοσμικής αγάπης που περιβάλει κάθε live τους.

Κάπου λοιπόν τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε η πρόγευση του νέου τους υλικού, η "Πηγή". Ένα διθυραμβικό electronica κομμάτι που δένει απόλυτα με την παράδοση καθώς χρησιμοποιήθηκαν ηχογραφήσεις της χορωδίας Amalgamation Choir του τραγουδιού "Η ξενητiά του έρωτα" του συνθέτη/στιχουργού Γιώργου Καλογήρου. Το κομμάτι αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και φάνηκε πολλά υποσχόμενο για τη νέα τους σούπερ σελίδα.
Η αλήθεια είναι ότι πέρασε μια ολόκληρη δεκαετία από την τελευταία τους ολοκληρωμένη studio δουλειά (κάλιο αργά, όπως λέει η λαϊκή ρήση) αλλά το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε παρά να μην είναι...σούπερ.


Το ολοκαίνουριο album των Mikro ονομάζεται "ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ" και αποτελείται από δέκα ολόφρεσκα κομμάτια δίνοντας έμφαση στον ελληνόφωνο στίχο και τον πολυσύνθετο μουσικό χαρακτήρα.

Τα κομμάτια εκπέμπουν ενέργεια και στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, κρατώντας αναλλοίωτο το γνωστό Mikro ηχόχρωμα - ήχο ορόσημο του group.
Συναντάμε πολλά highlights που μεταφράζονται σε euphoric ρυθμούς "Χρυσαλίδας" (με την "Αγκαλιά"), δυναμικές κιθάρες εποχών 180° με τα "Σούπερμαν" και "Φεγγαροχτυπημένος" και catchy broken beats με τα αιθέρια vocals της Chloe Ann στα "Θα γίνω αγάπη" και "Σήμερα είναι το χθες" που θυμίζουν πολύ τις early days του group (βλέπε "Tronik'πλάσμα"). Το "Είσαι αλλού" ακούγεται σαν μια εναλλακτική του "Stop Fuckin The World" από το album τους "Upload". Ένα πολύ δυνατό κομμάτι με πινελιά psychedelic επιρροής από Chemical Brothers για τους λάτρεις. Και βεβαίως υπάρχει και ένα φρέσκο takeover του πολυλατρεμένου "Αυτή η Πόλη".

Όμως το κατάλληλο άτομο για την ανάλυση της νέας δουλειάς είναι ο ιθύνοντας νους των Mikro, Ο Νίκος Μπιτζένης, ο οποίος απάντησε σε ένα Q&A σχετικά με το νέο album και την πορεία της μπάντας.


- Νέο album "ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ".
Πόσο καιρό πήρε όλη η νέα σας δουλειά και ποια τα credits στον καθένα σας;

NM: Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου στο Λονδίνο όπου βρίσκομαι εδώ και 9 χρόνια. Οι ιδέες για το υλικό διαμορφώθηκαν τα τελευταία 4 χρόνια με τη σύνθεση και τους στίχους να αλλάζουν συνεχώς μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στα φωνητικά είμαι εγώ και η Chloe Ann, στις κιθάρες και στο μπάσο ο Γιάννης Λευκαδίτης, στα keyboards/synths εγώ, ο Cris, η Chloe Ann και ο Απόστολος Μπιτζένης και τέλος στο programming, sound engineering, recording, mixing και mastering πάλι εγώ. Όλα αυτά έγιναν στο home studio στο Λονδίνο. Όλα DIY από το Α-Ω. Στη σύνθεση των τραγουδιών είμαστε εγώ και ο Γιάννης Λευκαδίτης και στους στίχους εγώ.


- Υπήρχαν και άλλα κομμάτια που έμειναν εκτός album (όπως η "Πηγή" για παράδειγμα);

NM: Πάντα υπάρχει υλικό που μένει απ' έξω. Τα τραγούδια του album είναι επιλογή από περίπου 30 tracks, άλλα πιο ολοκληρωμένα και άλλα πιο demo. Η "Πηγή" μιας και ήταν κάτι σαν remix/rework, δεν μπήκε τελικά στο album γιατί θέλαμε το υλικό του album να είναι αμιγώς Mikro.


- Ο τίτλος του άλμπουμ "ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ" είναι κάπου αφιερωμένος;

NM: Όλο το υλικό του album έχει ένα θετικό πρόσημο με κεντρικό άξονα τη ζωή, το φως και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο τίτλος αναφέρεται σε όλο το κόσμο που καταφέρνει και επιβιώνει στη δύσκολη εποχή που ζούμε και ειδικότερα στις γυναίκες που είναι δύο φορές σούπερ-ήρωες.
Η κυκλοφορία του album την ημέρα της γυναίκας δεν ήταν τυχαία.


- Τονίσατε την χρήση του ελληνόφωνου στίχου για τη νέα αυτή δουλειά, σε αντίθεση με το τελευταίο album "New" που είχε και αγγλόφωνα κομμάτια.
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για αυτή την απόφαση;

NM: Ναι. Η απόφασή μας ήταν πως οι Mikro αυτή τη φορά απευθύνονται αποκλειστικά στο ελληνικό κοινό και γι' αυτό προτιμήσαμε την αμεσότητα του ελληνικού στίχου.


- O ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ της ψηφιακής εποχής τι πρέπει να διορθώσει στον πλανήτη Γη κατά την Mikro ιδεολογία;

NM: Πρώτα απ' όλα το mind set της κοινωνίας. Δεν ζούμε για να κάνουμε λεφτά και επιτυχίες. Ζούμε για να κάνουμε αναμνήσεις. Η ευτυχία δεν βρίσκεται στο αύριο, αλλά στο σήμερα.

Η χαρά της ζωής είναι σε όλες αυτές τις καθημερινές μικρές στιγμές που αν τις αφήσεις να ξεφύγουν την ώρα που κυνηγάς ανούσια πράματα θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσεις και δεν θα μπορείς να κάνεις undo.


- Είδα ένα post που γράφετε ότι πρόκειται μακράν για το κορυφαίο album σας.
Ποια τα σημάδια που σας κάνουν να το νιώθετε αυτό;

NM: Δεν το έχουμε ξαναπεί αυτό για κάποιο album μας. Το λέμε όμως για αυτό το album και ο λόγος είναι πολύ απλός. Είναι το μοναδικό album που αφού το τελειώσαμε, συνεχίζουμε να το ακούμε όλοι μας non-stop κάθε μέρα-όλη μέρα. Συνήθως όταν τελειώναμε ένα album είμασταν τόσο μπουχτισμένοι από τις ηχογραφήσεις, mixing κλπ. που δεν θέλαμε να το ακούσουμε για κάποιο καιρό. Με αυτό το album δε συμβαίνει αυτό. Και αυτό μας λέει κάτι!


- Από το "θυμάμαι τότε που χορεύανε όλοι, δεν κοιμότανε ποτέ αυτή η πόλη.." στους ρυθμούς του "έλα να κάνουμε μια σούπερ γιορτή να ξυπνήσει η πόλη".
Από το "Αυτή η Πόλη" του 2007 μέχρι τη "Σούπερ Γιορτή" του σήμερα, τι βλέπετε να άλλαξε στην βραδινή αστική εικόνα;

NM: Σχεδόν τίποτα. Και γι' αυτό επιμένουμε! Θέλουμε να ξαναχορέψουμε, να κάνουμε μία σούπερ γιορτή, να ξαναέρθουμε σε μία κανονικότητα που θα ζούμε για να περνάμε καλά, χωρίς πολλά, να αγαπάμε, να γελάμε, να χορεύουμε, να γιορτάζουμε, έτσι, δίχως λόγο, σα να είναι το τέλος του κόσμου. Γιατί η ζωή είναι εδώ και περιμένει να τη ζήσεις. Έστω και κλείνοντας το διακόπτη για 2-3 ώρες από τα καθημερινά προβλήματα που δεν τελειώνουν ποτέ.

 

- Οι Mikro έχουν αφήσει το στίγμα τους. Συμπληρώνουν σχεδόν τρεις δεκαετίες δράσης και συνδέουν κοσμικά τις νεότερες γενιές και την εξέλιξη της μουσικής στο πέρας των χρόνων.
Ποια είναι τα βαθιά συναισθήματα που πηγάζουν όλα αυτά τα χρόνια;

NM: Ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη για ότι έχουμε καταφέρει χωρίς εκπτώσεις στα πιστεύω μας και με συνέπεια στα όνειρά μας. Μπορεί να μη φτάσαμε εκεί στην κορυφή που ονειρευόμασταν αλλά αυτό μας κάνει να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε ;)


- Πέραν αυτού θα υπήρξαν και δύσκολες μέρες φαντάζομαι. Η πιο δύσκολη περίοδος στο ταξίδι σας μέχρι τώρα;

NM: Τα χρόνια από το 2015 μέχρι το 2020. Η παύση των Mikro, ένα reset, κάποια αμήχανη περίοδος, μία ενδοσκόπηση στη ψυχή μας και προσωπικά η μετακόμισή μου στο Λονδίνο με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Αλλά ήταν ένα ταξίδι που έδωσε και δίνει πίσω πολλά!


Από την Ελίζα και την Ηλέκτρα στο νεότερο μέλος της παρέας τον Απόστολο και πολλές ακόμα ελπίδες για το μέλλον θα προσέθετα.
Υπάρχουν όνειρα για τη συνέχιση της Mikro-ενέργειας στον πλανήτη Happy;

NM: Όπως λέει και ένα τραγούδι μας, "Όσο τα όνειρά μας έχουμε, όσο τα πόδια μας αντέχουνε". Δεν έχουμε πλάνα, δεν έχουμε προσδοκίες, κάνουμε αυτό που μας αρέσει και μας ευχαριστεί με τους ανθρώπους που είναι γύρω μας και τους ευχαριστεί και αυτούς. Ίσως σε μερικά χρόνια που δεν θα αντέχουμε να συνεχίσουν τους Μikro τα νεώτερα μέλη ;))) ...σούπερ θα ήταν!


- Διαβάζω παντού στα socials μόνο θετικά μηνύματα για τη νέα σας δουλειά και αυτό είναι μόνο ευχάριστο. Ένα καινούριο album από Mikro είναι πάντα μια μεγάλη είδηση που προκαλεί χαμόγελα και ενθουσιασμό.
Υπάρχει η σκέψη για physical format του άλμπουμ σε CD ή και γιατί όχι βινύλιο που δεν έχουμε ξαναδεί σε κυκλοφορία σας;


NM: Χαιρόμαστε πολύ για αυτό πραγματικά! Το feedback του κόσμου είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όποιο και να είναι, σε ότι μορφή και να 'ναι. Γι' αυτό και το νέο μας album το διανέμουμε και δωρεάν (πέραν της κυκλοφορίας του στις ψηφιακές πλατφόρμες και στο bandcamp) σε όσους δε διαθέτουν κάποια συνδρομή ή χρήματα. Θέλουμε να μπορούν να το ακούν όλοι όσοι το επιθυμούν σε καλή ποιότητα! 

Όσο αφορά το βινύλιο και το φυσικό προϊόν γενικότερα αναμένουμε αυτό το feedback και πιθανόν να υπάρξει κάποια κυκλοφορία. Δεδομένου ότι είμαστε τελείως ανεξάρτητοι και DIY είναι δύσκολο εγχείρημα να τυπώσεις βινύλιο, ειδικά αν πρόκειται για μία μικρή μερίδα κόσμου.


- Προσωπικά θα χαρακτηρίσω τους "ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ" ως μια σούπερ πηγή δυναμισμού, ενέργειας, αισιοδοξίας και ώριμης παιδικότητας. Είναι απολύτως Mikro.
Συγχαρητήρια για την νέα σας δουλεία και ραντεβού στις 6/4 στο ARCH στην Αθήνα!


NM: Κι εμείς περιμένουμε με μεγάλη λαχτάρα αυτό το live.
Ευχαριστούμε πολύ!



"ΣΟΥΠΕΡΗΡΩΕΣ"
01. Διαστημόπλοιο
02 .Αγκαλιά
03. Σούπερμαν
04. Θα γίνω αγάπη
05. Σούπερ Γιορτή
06. Σήμερα είναι το χθες
07. Φεγγαροχτυπημένος
08. Ακτίνα Φωτός
09. Είσαι αλλού
10. Μες στην οθόνη
BONUS: Αυτή η Πόλη (Club remix 2024)


BUY/STREAM


Έλα να κάνουμε μια σούπερ γιορτή
Να ξυπνήσει η πόλη
Κι όλο το βράδυ μέχρι ο ήλιος να βγει
Να χορεύουμε όλοι...


Οι Mikro θα εμφανιστούν live στην Αθήνα στο ARCH Club-Live Stage, στις 6/4

No comments:

Post a Comment